Литовският президент Гитанас Науседа призова ЕС да продължи да подкрепя Украйна в борбата ѝ

...
Литовският президент Гитанас Науседа призова ЕС да продължи да подкрепя Украйна в борбата ѝ
Коментари Харесай

Президентът на Литва: Борбата на Украйна е и наша

Литовският президент Гитанас Науседа призова Европейски Съюз да продължи да подкрепя Украйна в битката ѝ за независимост и да резервира вратите си отворени за Молдова и Грузия. Миналата година единствено Грузия от тези страни не получи статут на претендент за член на блока.

В послание към евродепутатите в Страсбург, което е част от поредицата диспути " Това е Европа ", Науседа показа опита на Литва по пътя към независимостта и дългия път към Европа, който ненапълно прилича актуалната битка на Украйна за независимост против Русия.

Той посочи голямата социална поддръжка на Литва за Украйна и обстоятелството, че страната му подарява съвсем 1,5% от своя Брутният вътрешен продукт на Киев.

Науседа също по този начин благодари на Европейския парламент за трайната му позиция против съветската окупация на Украйна и за настоящето му интензивно водачество в подпомагането на защитаващата се от Владимир Путин страна.

" Вярвам, че през днешния ден доста европейски жители схващат, че битката на Украйна е и тяхна битка ", сподели той. " На закононарушенията на Русия би трябвало да се отговори уместно посредством основаването на международен арбитражен съд, а замразените съветски активи би трябвало да се употребяват за възобновяване на Украйна ", сподели още литовският президент.

" Историята демонстрира, че най-ефективният метод за разширение на зоната на мир, непоклатимост и разцвет в Европа е бил и ще бъде разширението на Европейски Съюз ", съобщи Гитанас Науседа. Той поддържа желанието на Екологичен потенциал договарянията за присъединение на Украйна към Европейски Съюз да стартират още тази година.

Президентът на Литва също по този начин похвали Европейски Съюз за това, че е съумял да преодолее енергийния шантаж на Москва. " Зимата пристигна и свърши, без никой да замръзне в Европа ", сподели той, като акцентира, че към момента има каква поука да се вземе от високите цени на силата. Науседа се застъпи за повече вложения в зелена сила и различни източници и даде за образец Литва, която е съумяла да стане самостоятелна от съветския газ, петрол и електрическа енергия.

Евродепутатите похвалиха Литва за нейното водачество и примерна поддръжка за Украйна. " Твърде дълго политиците пренебрегваха предизвестията на балтийските си сътрудници за нападателната политика на Русия и в този момент би трябвало да платим цената за това ", обявиха някои от тях. Те приканиха за тактика за резистентен мир, която да докара до победа над Путинова Русия, до разширение на европейските полезности на изток и до присъединение на Украйна, Молдова и Грузия към Европейски Съюз до края на това десетилетие.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР